Informatie

Wat is radiovoortplanting: RF-voortplanting

Wat is radiovoortplanting: RF-voortplanting


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Radiosignalen kunnen grote afstanden afleggen. Radiosignalen worden echter beïnvloed door het medium waarin ze zich verplaatsen en dit kan invloed hebben op de radiovoortplanting of RF-voortplanting en de afstanden waarover de signalen zich kunnen voortplanten. Sommige radiosignalen kunnen zich over de hele wereld verspreiden of verspreiden, terwijl andere radiosignalen zich mogelijk alleen over veel kortere afstanden verspreiden.

Radiovoortplanting, of de manier waarop radiosignalen reizen, kan een interessant onderwerp zijn om te bestuderen. RF-verspreiding is een bijzonder belangrijk onderwerp voor elk radiocommunicatiesysteem. De radiopropagatie zal van vele factoren afhangen, en de keuze van de radiofrequentie zal vele aspecten van radiopropagatie voor het radiocommunicatiesysteem bepalen.

Dienovereenkomstig is het vaak nodig om een ​​goed begrip te hebben van wat radiopropagatie is, de principes ervan en de verschillende vormen om te begrijpen hoe een radiocommunicatiesysteem zal werken, en om de beste radiofrequenties te kiezen.

Definitie van radiovoortplanting

Radiovoortplanting is de manier waarop radiogolven reizen of zich voortplanten wanneer ze van het ene punt naar het andere worden uitgezonden en worden beïnvloed door het medium waarin ze zich verplaatsen en in het bijzonder de manier waarop ze zich voortplanten rond de aarde in verschillende delen van de atmosfeer.

Factoren die de radiovoortplanting beïnvloeden

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de manier waarop radiosignalen of radiogolven zich voortplanten. Deze worden bepaald door het medium waardoor de radiogolven reizen en de verschillende objecten die op het pad kunnen verschijnen. De eigenschappen van het pad waarlangs de radiosignalen zich voortplanten, bepalen het niveau en de kwaliteit van het ontvangen signaal.

Reflectie, refractie en diffractie kunnen optreden. Het resulterende radiosignaal kan ook een combinatie zijn van verschillende signalen die via verschillende paden zijn afgelegd. Deze kunnen bij elkaar worden opgeteld of van elkaar worden afgetrokken, en daarnaast kunnen de signalen die via verschillende paden reizen worden vertraagd, waardoor het resulterende signaal wordt vervormd. Het is daarom erg belangrijk om de waarschijnlijke karakteristieken van de radiovoortplanting te kennen die waarschijnlijk zullen heersen.

De afstanden waarover radiosignalen zich kunnen voortplanten, variëren aanzienlijk. Voor sommige radiocommunicatietoepassingen is mogelijk slechts een klein bereik nodig. Een Wi-Fi-verbinding hoeft bijvoorbeeld slechts over een afstand van enkele meters tot stand te worden gebracht. Aan de andere kant zou een kortegolfzender of een satellietverbinding de radiogolven nodig hebben om over veel grotere afstanden te reizen. Zelfs voor deze laatste twee voorbeelden van het kortegolf-omroepstation en de satellietverbinding zouden de radiovoortplantingskarakteristieken totaal verschillend zijn, aangezien de signalen die hun eindbestemming bereiken op zeer verschillende manieren zijn beïnvloed door de media waardoor de signalen zijn gegaan.

Soorten radiovoortplanting

Er zijn een aantal categorieën waarin verschillende soorten RF-voortplanting kunnen worden ondergebracht. Deze hebben betrekking op de effecten van de media waardoor de signalen zich voortplanten.

 • Voortplanting van vrije ruimte: Hier reizen de radiogolven in de vrije ruimte, of weg van andere objecten die de manier waarop ze reizen beïnvloeden. Alleen de afstand tot de bron beïnvloedt de manier waarop de signaalsterkte afneemt. Dit type radiovoortplanting komt voor bij radiocommunicatiesystemen, waaronder satellieten, waarbij de signalen vanaf de grond naar de satelliet gaan en weer naar beneden. Meestal is er weinig invloed van elementen als de sfeer, etc. . Lees er meer over voortplanting van vrije ruimte.
 • Voortplanting van grondgolven: Wanneer signalen via de grondgolf reizen, worden ze gewijzigd door de grond of het terrein waarover ze reizen. Ze hebben ook de neiging om de kromming van de aarde te volgen. Signalen die overdag op de middengolfband worden gehoord, gebruiken deze vorm van RF-voortplanting. Lees er meer over voortplanting van grondgolven
 • Ionosferische voortplanting: Hier worden de radiosignalen gewijzigd en beïnvloed door een gebied hoog in de atmosfeer van de aarde dat bekend staat als de ionosfeer. Deze vorm van radiovoortplanting wordt gebruikt door radiocommunicatiesystemen die uitzenden op de HF- of kortegolfbanden. Door deze vorm van voortplanting te gebruiken, kunnen stations vanaf de andere kant van de wereld worden gehoord, afhankelijk van vele factoren, waaronder de gebruikte radiofrequenties, het tijdstip van de dag en een verscheidenheid aan andere factoren. Lees er meer over ionosferische voortplanting.
 • Troposferische voortplanting: Hier worden de signalen beïnvloed door de variaties van de brekingsindex in de troposfeer net boven het aardoppervlak. Troposferische radiovoortplanting is vaak het middel waarmee signalen op VHF en hoger over grotere afstanden worden gehoord. Lees er meer over troposferische voortplanting
Naast deze hoofdcategorieën kunnen radiosignalen ook op enigszins verschillende manieren worden beïnvloed. Soms kunnen deze worden beschouwd als subcategorieën, of ze kunnen op zichzelf best interessant zijn.

Enkele van deze andere soorten nichevormen van radiovoortplanting zijn onder meer:

 • Sporadische E: Deze vorm van voortplanting is vaak te horen op de VHF FM-band, meestal in de zomer, en het kan de diensten verstoren omdat verafgelegen stations worden gehoord. Lees er meer over sporadische E-voortplanting.
 • Meteor scatter communicatie: Zoals de naam aangeeft, gebruikt deze vorm van radiovoortplanting de geïoniseerde sporen die meteoren achterlaten wanneer ze de atmosfeer van de aarde binnendringen. Wanneer gegevens niet onmiddellijk nodig zijn, is het een ideale vorm van communicatie voor afstanden rond de 1500 km of zo voor commerciële toepassingen. Radioamateurs maken er ook gebruik van, vooral als er meteorenbuien aanwezig zijn. Lees er meer over meteoor verstrooiing communicatie.
 • Transequatoriale voortplanting, TEP: Transequatoriale voortplanting vindt plaats onder bepaalde verschillende omstandigheden en maakt het mogelijk dat signalen zich voortplanten onder omstandigheden waarin normale ionosferische voortplantingspaden niet zouden worden verwacht.Lees er meer over transequatoriale voortplanting.
 • Bijna verticale inval Skywave, NVIS: Deze vorm van voortplanting lanceert luchtgolven onder een hoge hoek en ze worden relatief dichtbij naar de aarde teruggestuurd. Het biedt lokale dekking in heuvelachtig terrein. Lees er meer over NVIS-voortplanting.
 • Aurorale terugverstrooiing: De aurora borealis (noorderlicht) en aurora australis (zuiderlicht) zijn indicatoren van zonneactiviteit die de normale ionosferische voortplanting kunnen verstoren. Dit soort propagatie wordt zelden gebruikt voor commerciële communicatie, aangezien het niet voorspelbaar is, maar radioamateurs maken er vaak gebruik van. Lees er meer over aurorale terugverstrooiing voortplanting.
 • Moonbounce EME: Wanneer transmissies met een hoog vermogen op de maan zijn gericht, kunnen schijnreflecties worden gehoord als de antennes voldoende versterking hebben. Door deze vorm van voortplanting kunnen radioamateurs wereldwijd communiceren met frequenties van 140 MHz en hoger, waarbij de maan effectief wordt gebruikt als een gigantische reflectorsatelliet.

Naast deze categorieën hebben veel draadloze of radiocommunicatiesystemen op korte afstand RF-voortplantingsscenario's die niet netjes in deze categorieën passen. Wi-Fi-systemen kunnen bijvoorbeeld worden beschouwd als een vorm van radiovoortplanting in de vrije ruimte, maar zullen zeer sterk worden gewijzigd vanwege meerdere reflecties, refracties en diffracties. Ondanks deze complicaties is het nog steeds mogelijk om ruwe richtlijnen en modellen te genereren voor deze radiopropagatiescenario's.

RF-propagatie samenvatting

Er zijn in het echte leven veel scenario's voor radiovoortplanting. Signalen kunnen zich vaak op verschillende manieren verplaatsen, waarbij radiogolven die reizen met behulp van het ene type radiovoortplanting in wisselwerking staan ​​met een ander. Om echter te begrijpen hoe een radiosignaal een ontvanger bereikt, is het noodzakelijk om een ​​goed begrip te hebben van alle mogelijke methoden van radiovoortplanting. Door deze te begrijpen, kunnen de interacties beter worden begrepen, samen met de prestaties van alle gebruikte radiocommunicatiesystemen.


Bekijk de video: Gr 12 Les 3 Voortplanting vroulik Voorbehoedmiddels (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Zebulon

  Between us, this is obvious. I suggest you try to search google.com

 2. Stanbeny

  Daarin zijn ze goed thuis. Zij kunnen helpen het probleem op te lossen. Samen kunnen we een oplossing vinden.

 3. Korey

  Quick answer, a sign of quick wits;)

 4. Durango

  Ik weet er niets van

 5. Preruet

  Ik vind dat je geen gelijk hebt. Ik ben verzekerd. Ik kan het bewijzen. Schrijf me in PM, we zullen bespreken.Schrijf een bericht