Informatie

DPMR - Digitale PMR

DPMR - Digitale PMR


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

dPMR, het digitale persoonlijke, particuliere of professionele mobiele radiosysteem is een nieuw digitaal PMR-systeem dat is ontwikkeld om aan de behoeften van veel radiogebruikers te voldoen.

Het dPMR- of digitale PMR-systeem is ontwikkeld om verbeterde prestaties te bieden ten opzichte van systemen zoals de licentievrije analoge PMR446, en om meer geavanceerde mogelijkheden te bieden voor meer veeleisende professionele gebruikers van mobiele radio's.

DPMR MOU

Om de ontwikkeling van dPMR, digitale PMR te ondersteunen en om een ​​forum te bieden voor alle geïnteresseerde dPMR-partijen, werd in 2007 de dPMR MoU-groep opgericht. De dPMR MoU-groep omvat radiofabrikanten, chipfabrikanten, protocol- en softwareontwikkelaars en systeemontwikkelaars. Door samen te werken om dPMR te ontwikkelen, te definiëren en te promoten, zal de technologie marktaandeel winnen en breder worden ingezet.

Een van de belangrijkste vereisten voor elke technologie, zoals dPMR, waar apparatuur van veel leveranciers beschikbaar zal zijn, is dat deze volledig interoperabel moet zijn. De dPMR MoU-groep is bijzonder actief geweest op dit gebied en heeft gezorgd voor een onafhankelijke validatie van de onderlinge samenwerking tussen dPMR-producten van verschillende fabrikanten en voor het identificeren van apparatuur die is getest onder auspiciën van dPMR MoU door het gebruik van een specifiek dPMR-logo.

DPMR basics

Het dPMR, digitale PMR-systeem is een standaard die is gedefinieerd door ETSI - European Telecommunications Standards Institute.

De dPMR-standaard definieert een FDMA, frequentieverdeling meervoudig toegangsschema met gebruik van smalband 6,25 kHz-kanalen en 4FSK-modulatie om een ​​efficiënt spectrumgebruik en lage kosten te bieden.

Het dPMR-systeem is gericht op een aantal persoonlijke, particuliere en professionele gebruikersgroepen van mobiele radio's:

 • Consument (en industriële korte afstand).
 • Professionele / bedrijfskritische applicaties.
 • Openbare veiligheid / bedrijfskritische toepassingen.

Het dPMR, digitale PMR-systeem kan op veel frequenties werken, afhankelijk van de nationale voorschriften voor frequentieplanning en vergunningverlening. Het digitale PMR-systeem is echter ook ontwikkeld om te werken binnen de gebieden zonder vergunning tussen 446,1 en 446,2 MHz. Deze frequentietoewijzing is overeengekomen door CEPT / ECC (in overeenstemming met ECC / DEC / (05) 12). Het wordt momenteel in heel Europa ingevoerd voor goedgekeurde apparatuur en op basis van vrijstelling van vergunningen. Dit is dezelfde regelgevende situatie die wordt gebruikt voor het analoge PMR446-systeem, maar waarbij PMR446 de 100 kHz bezet onmiddellijk onder de dPMR-toewijzing.

Het digitale PMR-systeem is in lagen ontwikkeld op basis van de beoogde toepassingen en de vereiste systeemcomplexiteit:

 • Niveau 1: Deze dPMR-laag is gericht op de goedkope markt voor licentievrijstelling die zou kunnen worden beschouwd als de digitale PMR446-arena, en als gevolg daarvan wordt er vaak naar verwezen als dPMR446. De Tier 1 dPMR is de eenvoudigste vorm van de technologie en maakt peer-to-peer-werking alleen mogelijk zonder het gebruik van repeaters of basisstations. Het is bedoeld voor gebruik als een licentievrije vorm van communicatie en is daarom onderhevig aan dezelfde beperkingen als het analoge PMR446-equivalent in de landen waar het is toegestaan.

  Vermogensniveaus zijn beperkt tot 0,5 watt en het gebruik van alleen handapparatuur is toegestaan. De toegestane frequenties liggen tussen 446,100 en 446,200 MHz op een kanaalafstand van 6,25 kHz, en zelfs binnen deze beperkte band kan dPMR het dubbele aantal kanalen bieden dat wordt gebruikt met analoge PMR446.

  dPMR446-apparatuur kan spraak en data ondersteunen, afzonderlijk en gecombineerd, en het is ook in staat om een ​​vereenvoudigd adresseringsschema te ondersteunen dat dezelfde functionaliteit biedt als CTCSS die wordt gebruikt met analoge PMR446. Ook het feit dat dPMR446 gelijktijdige spraak en data ondersteunt, betekent dat data kunnen worden ingebed in een spraakoproep. Dit betekent dat de dPMR446 alle gebruikelijke spraakdiensten kan bieden, plus tekstberichten (SMS), statusinformatieteksten, ingebedde gegevens zoals GPS-positie enz.

 • Niveau 2: De dPMR-laag is gericht op de professionele markt en biedt drie werkwijzen:
  • Modus 1: Dit is een peer-to-peer-modus voor de professionele dPMR-variant. In wezen is het een geavanceerde vorm van de dPMR446, en als de dPMR446-kanalen werden gebruikt, zouden dPMR- en Mode 1 dPMR-radio's samen kunnen werken. DPMR Mode 1 heeft echter ook de mogelijkheid om op andere frequenties te worden gebruikt, zoals gedefinieerd in elke licentie. Het heeft ook niet de dPMR446-vermogenslimieten.

   Mode 1 dPMR kan ook spraak en data leveren en gecombineerde spraak + data ondersteunen, waardoor het mogelijk is om data in een spraakoproep in te sluiten of automatisch toe te voegen aan het einde van een oproep. Dienovereenkomstig kan het zowel normale spraakdiensten als tekstberichten (SMS), statusinformatieteksten en ingebedde gegevens bieden. Het feit dat dPMR Mode 1 niet onderhevig is aan licentievrije beperkingen, betekent dat het ook extra functies kan bieden, waaronder prioriteit en noodoproepen en inbraak.

  • Modus 2: dPMR-modus 2 voegt een aanzienlijk niveau van functionaliteit toe ten opzichte van modus 1. Repeaters en infrastructuur worden toegevoegd, waardoor netwerkinterfaces mogelijk zijn die IP-gebaseerd of analoog kunnen zijn. Door het gebruik van repeaters zijn de dekkingsgebieden aanzienlijk groter dan mogelijk is met Mode 1. Het is ook mogelijk om meerdere repeaters aan te klagen die beheerd kunnen worden door dynamische kanaalselectie. Als alternatief kunnen ze co-channel wide area repeaters zijn met behulp van specifieke functies van het dPMR Mode 2-protocol.

   dPMR Mode 2 is in staat om alle basisfuncties van Mode 1 te bieden. Het is echter in staat om extra flexibiliteit te bieden door te kunnen communiceren buiten het draadloze deel van het netwerk. Met IP-connectiviteit kunnen gebruikersgroepen pc-gebaseerde terminals uit andere kantoren, gebieden of zelfs landen opnemen. Dezelfde interface kan een basisstation of repeater op afstand bedienen vanaf een vaste verbinding.

  • Modus 3: Deze dPMR, digitale PMR-modus biedt trunked, beheerde toegang. Het biedt de mogelijkheid om multikanaals, multisite radionetwerken mogelijk te maken die volledig worden beheerd door specifieke bakenkanalen op elke radiosite.

   Het beheer van de radionetwerken omvat authenticatie van radio's die verbinding willen maken met het netwerk. Bovendien kunnen ingestelde oproepen op vele manieren worden doorgestuurd - naar andere radio's, vaste nummers of zelfs IP-adressen.

   De toewijzing van communicatiekanalen gebeurt dynamisch, waardoor het systeem het verkeer kan optimaliseren. Het kan zelfs de toegestane oproeptijden dynamisch wijzigen. Bovendien kunnen radio's die niet aan de authenticatie voldoen tijdelijk of permanent worden geblokkeerd - een functie die beschikbaar is in systemen zoals GSM en andere mobiele netwerken waar apparaten van gewone gebruikers kunnen worden geblokkeerd als ze worden gestolen of niet geschikt zijn voor het netwerk.

   Het systeem stelt radio's met bevoegdheid ook in staat om kanalen voor te houden - bijvoorbeeld om noodoproepen te doen, enz. Ook wanneer oproepverzoeken de capaciteit overschrijden, kunnen deze oproepen door het systeem in de wachtrij worden geplaatst totdat bronnen beschikbaar komen.

ETSI DpMR-specificaties

Het dPMR, digitale PMR-systeem wordt gedefinieerd onder een aantal verschillende ETSI-normen zoals gedefinieerd in de onderstaande tabel:


ETSI technisch
Specificatie nummer
Details binnen de Digital PMR-specificatie
TS 102490Tier 1 goedkope, licentievrije 'digitale PMR446.'
TS 102658Tier 2 dPMR voor de erkende professionele markt.
TS 102587Testspecificatiesuites voor Tier 1.
TS 102726Tier 2 testspecificatiesuites.

dPMR, digitale PMR heeft tot doel een gat in de goedkope PMR-markt te vullen. Het doel is om goedkope communicatiesystemen aan te bieden, van de persoonlijke mobiele radiomarkt tot de meer geavanceerde repeater-gebaseerde en trunked-systemen. Hoewel de smalbandcommunicatie resulteert in een nogal digitaal klinkende stem, is dit volkomen acceptabel voor de meeste communicatietoepassingen.

Onderwerpen over draadloze en bekabelde verbindingen:
Basisprincipes van mobiele communicatie2G GSM3G UMTS4G LTE5GWiFiIEEE 802.15.4DECT draadloze telefoonsNFC- Near Field Communication Basisprincipes van netwerkenWat is de cloudEthernetSeriële gegevensUSBSigFoxLoRaVoIPSDNNFVSD-WAN
Ga terug naar Draadloze en bekabelde connectiviteit


Bekijk de video: TK3701 Talkie Walkie Kenwood DPMR PMR446 UHF Presentation Go Technique (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Evnissyen

  Het spijt me, ik kan niets helpen, maar het is verzekerd, dat u noodzakelijkerwijs zal helpen. Wanhoop niet.

 2. Ausar

  Dear respectSchrijf een bericht