Informatie

136 kHz LF Ham-band

136 kHz LF Ham-band


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De 136 kHz-band vertegenwoordigt de amateurradio- of amateurradioband met de laagste frequentie. Hoewel niet aan alle landen toegewezen, blijkt deze band erg populair te zijn bij experimentatoren die geïnteresseerd zijn in het functioneren van de LF-band en de unieke uitdagingen die deze band met zich meebrengt in hamradio.

De amateurradioband van 136 kHz is de afgelopen jaren alleen beschikbaar voor radioamateurs. Nu meer landen de band vrijgeven voor hamradio, begint het activiteitenniveau te stijgen.

Gezien zijn plaats aan de zeer lage kant van het frequentiespectrum, vormt de 136 kHz-toewijzing een unieke uitdaging, zowel wat betreft de werking als de gebruikte technologie. Morse wordt over het algemeen gebruikt omdat het zeer weinig bandbreedte in beslag neemt; In deze kleine band kunnen enkele tientallen Morse-uitzendingen worden ondergebracht, terwijl deze slechts breed genoeg is voor een enkele spraakoverdracht. Veel radioamateurs gebruiken zeer trage morse in combinatie met buitengewoon smalle filterbandbreedtes en digitale signaalverwerkingstechnieken. Ook datatransmissies worden gebruikt, hoewel de gebruikte datasnelheid weer traag is om de bandbreedte te verminderen en ook om de signalen ondanks hun lage niveau te kunnen ontvangen en ontcijferen.

Grote antennes voor deze frequenties zouden erg groot zijn, dus radioamateurs gebruiken veel kleinere antennes. Dit stelt nieuwe uitdagingen voor amateurs die deze frequenties gebruiken.

Frequentie toewijzing:135,7 - 137,8 kHz

Aangezien deze band in veel landen ook wordt toegewezen aan andere diensten, wordt 136 kHz op secundaire basis toegewezen aan radio-gebruikers, met dien verstande dat ze geen storing veroorzaken bij andere diensten. Bovendien zijn de vermogensniveaus vaak beperkt. Een typische vermogenslimiet voor de 136 kHz-band is die welke in het VK wordt gebruikt en die het vermogen beperkt tot 1 Watt ERP (Effective Radiated Power). Dit voor vermogensmeting wordt gebruikt omdat een antenne van volledige grootte bij deze frequentie buitensporig groot zou zijn voor vrijwel alle hamradiogebruikers, en de kleine antennes die normaal op 136 kHz worden gebruikt, hebben een zeer laag niveau van efficiëntie vanwege hun grootte. Dienovereenkomstig wordt het niveau van het effectief uitgestraalde vermogensniveau gebruikt.

Hoewel het activiteitsniveau op de 136 kHz LF-amateurradioband nog steeds laag is in vergelijking met de zeer populaire banden, groeit de belangstelling voor deze toewijzing van hamradio's en is het werken op deze frequenties bijzonder lonend.Bekijk de video: Using a PC sound card to receive VLF radio signals (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Dev

  Het is een uitstekend idee

 2. Araktilar

  Ik deel haar mening volledig. In dit niets daar en ik denk dat dit een heel goed idee is.

 3. Florismart

  raaskallen

 4. Arend

  Volgens mij worden er fouten gemaakt. Ik ben in staat om het te bewijzen. Schrijf me in PM, bespreek het.Schrijf een bericht